Predstavljen izvještaj „Utjecaj pandemije COVID-19 na tržište rada u Bosni i Hercegovini”

3.3.2022

Danas je u Sarajevu predstavljen dokument „Utjecaj pandemije COVID-19 na tržište rada u Bosni i Hercegovini” koji je kreiran kao program tehničke pomoći koju je Agenciji za rad i zapošljavanje BiH dobila od projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja na zapadnom Balkanu (ESAP-2), a koji se provodi u okviru Regionalnog savjeta za saradnju (RCC).

Analiza pokazuje koliko je pandemija COVID-19 imala utjecaja na ekonomiju BiH, naročito u oblasti kretanja na tržištu rada. Uvođenje mjera koje su imale za cilj usporiti širenje pandemije, istovremeno su imale negativan utjecaj na ekonomsku aktivnosti i tržište rada u BiH i rezultirale povećanjem broja nezaposlenih osoba. Ove mjere su posebno pogodile brojne sektore, a u najvećoj mjeri sektor ugostiteljstva, hotelijerstva i pripreme hrane. Najveći broj poslodavaca je u 2020. godini iskusio je opadanje ili stagnaciju obima poslovanja, što se posljedično odrazilo i na finansijske rezultate. Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 je izazvala i određeni nivo nesigurnosti u pogledu statusa radnika i osoba koje aktivno traže posao. Takvo stanje je podstaklo poslodavce, javne institucije i predstavnike vlasti da ocjenjuju ne samo trenutnu ekonomsku situaciju, već i da se razvijaju buduće projekcije s ciljem boljeg planiranja i odgovora na slične situacije koje se mogu desiti u budućnosti.

ESAP je regionalni projekat koji sprovodi Regionalni savet za saradnju u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada. Cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i institucionalnih kapaciteta državnih uprava, poslodavaca i radničkih organizacija za osmišljavanje i efektivno sprovođenje reformi tržišta rada i socijalne politike tokom njihovog procesa pridruživanja EU.