Konsultativni sastanak na temu problema pronalaska radne snage u BiH

10.10.2023

Danas je održan sastanak na temu „Problem pronalaska radne snage u Bosni i Hercegovini“. Pored predstavnika Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava rada, entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, entitetskih udruženja poslodavaca i udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Saveza sindikata republike Srpske, te Sindikata Brčko distrikta BiH.

Cilj sastanka je da se uspostavi bliža komunikacija između poslodavaca i zavoda za zapošljavanje kako bi se ubrzao pronalazak radnika potrebnih domaćem tržištu.

Na sastanku se razgovaralo o važećim propisima iz oblasti radnih migracija, te o konkretnim potrebama poslodavaca u kontekstu sve veće potražnje za stranim radnicima u Bosni i Hercegovini. Ovo je bio prvi sastanak ovakve vrste koji je organizirala Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te su svi učesnici sastanka izrazili potrebu da se ovakvi sastanci češće održavaju.