Delegacija Agencije u posjeti Nacionalnoj službi zapošljavanja Srbije

15.4.2024

U skladu sa željom za jačanjem saradnje i razmjenom iskustava u oblasti zapošljavanja, delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, koju su predstavljali direktor Ivan Barbalić, pomoćnik direktora Neven Akšamija, šef Odsjeka za tržište rada Siniša Veselinović i šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju Alma Spahi, posjetila je Nacionalnu službu za zapošljavanje Republike Srbije, gdje su je dočekali direktor Zoran Martinović i direktor Sektora za osiguranje za slučaj nezaposlenosti i pravne poslove Aleksandar Bogdanović sa saradnicima.

Prema ocjeni delegacija, ova posjeta predstavlja korak naprijed ka unapređenju međusobne saradnje u oblasti zapošljavanja i rada.

Tokom zajedničkog sastanka delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH imala je priliku da se upozna sa radom i aktivnostima Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i da razmjeni iskustva i najbolje prakse u oblasti upravljanja tržištem rada, zapošljavanja, obuka i osposobljavanja radne snage. Kako je tom prilikom istaknuto, kroz međusobno povezivanje i saradnju obje zemlje mogu da identificiraju zajedničke izazove i pronađu efikasnija rješenja za unapređenje zaposlenosti i podsticanje ekonomske aktivnosti.

Republika Srbija i Bosna i Hercegovina nastavljaju svoju plodnu saradnju kroz sprovođenje Međudržavnog sporazuma o privremenom zapošljavanju državljana Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i državljana Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, koji obuhvata nekoliko ključnih oblasti kao što su nezaposlenost, privremeno zapošljavanje državljana, kao i razmjena iskustava i saradnja na zajedničkim projektima u domenu zapošljavanja i tržišta rada.

Jedan od značajnih aspekata saradnje je i Sporazum o socijalnom osiguranju, koji pruža osnovna prava i zaštitu osobama koje su zaposlene ili su bile zaposlene u obje zemlje. Ovaj sporazum osigurava pravilno tretiranje u pogledu socijalnog osiguranja, uključujući i slučajeve nezaposlenosti, što doprinosi većoj sigurnosti i zaštiti radnika u obje zemlje. Kroz ovakvu saradnju, mogu se identificirati najbolje prakse i efikasnija rješenja za suočavanje sa izazovima na tržištu rada, što doprinosi boljem korištenju ljudskih resursa i ekonomskom razvoju regiona, rečeno je na sastanku.