Sastanak zajedničkog odbora Savezne agencije za rad SR Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH

18.7.2024

Od 9-10. jula 2024. godine, u Nirnbergu, održan je sastanak Zajedničkog odbora Savezne agencije za rad SR Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Tema sastanka se odnosila na: razmjenu informacija o bosanskohercegovačkim radnicima zaposlenim u SR Njemačkoj, zatim na iskustva iz projekta zapošljavanja medicinskih radnika implementiranog od strane GIZ-a, jačanje institucionalne saradnje, te podrška Savezne agencije za rad SR Njemačke u uspostavljanju EU standarda nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status EU kandidata i podrška i iskustva u digitalizaciji i uspostavljanju ESCO sistema.

Zaključak sa sastanka je da Savezna agencija za rad SR Njemačke napravi prijedlog akcionog plana koji bi trebao da sadrži aktivnosti bilateralne razmjene na temu zapošljavanja medicinskih sestara kao i klasificiranje privatnih agencija za zapošljavanje koje sudjeluju u tom procesu, zatim razmjenu informacija o broju bosanskohercegovačkih radnika u SR Njemačkoj, te aktivnosti na prilagođavanju EURES standardima i razmjenu znanja i iskustava usmjerenu na EU integracije.

Drugog dana sastanka delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je naše radnike u bolnici Rummelsberg u blizini Nirnberga, gdje su radnici govorili o svojim iskustvima tokom rada u Njemačkoj. Svi radnici su zadovoljni radnim uslovima i procesom posredovanja, a također i poslodavci su zadovoljni radnicima iz Bosne i Hercegovine.