Јавни позив студентицама и студентима за подношење пријава за феријални рад у СР Њемачкој у 2019. години

22.1.2019

Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине објављује

 

ЈАВНИ ПОЗИВ СТУДЕНТИЦАМА И СТУДЕНТИМА

 

за подношење пријава за феријални рад у СР Њемачкој у 2019. години

 

Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине позива заинтересиране студентице и студенте уписане на универзитете и високе школе у Босни и Херцеговини да доставе пријаве за рад у СР Њемачкој током љетног распуста у 2019. години у оквиру Програма феријалног рада који се одвија у сарадњи са Савезном агенцијом за рад СР Њемачке.

За Босну и Херцеговину у 2019. години је одобрено 150 мјеста, од чега је студентицама/студентима универзитета у Федерацији БиХ додијељено 95 мјеста, студентицама/студентима универзитета у Републици Српској 48 мјеста и студентицама/студентима универзитета у Брчко Дистрикту БиХ 7 мјеста.

 

·         На овај позив могу се пријавити:

·         искључиво редовне/и студентице/и универзитета и високих школа у Босни и Херцеговини које/и нису уписане/и у посљедњу годину студија.

 

Остали увјети:

добро владање њемачким језиком,

расположивост за рад у Њемачкој у периоду који није краћи од два мјесеца,

студентице/и се не би требали ограничавати на неку регију или мјесто у којем желе радити,

спремност за рад у што више индустријских сектора у којима се нуде послови.

 

Пријава треба да садржи сљедеће:

1.      Два пријавна обрасца (Bewerbungsbogen), обострано штампана, читко попуњена на њемачком језику са унесеним датумом и потписом,

2.      Двије фотографије новијег датума (формат за пасош),

3.      Два примјерка Увјерења о упису (Immatrikulationsbescheinigung)* попуњена на њемачком језику са датумом издавања, потписом одговорног лица и печатом високошколске установе,

4.      Увјерење о студентском статусу (право учешћа у програму имају само редовне/и студентице/и) које је издала релевантна високошколска установа,

5.      Овјерену копију возачке дозволе (необавезно).

 

*Напомена: студентице/студенти требају код себе сачувати један од два наведена примјерка Увјерења о упису (Immatrikulationsbescheinigung), који ће, у случају да добију понуду за рад, предати послодавцу по доласку у СР Њемачку.

 

Начин подношења пријава:

Заинтересиране/и студентице/и, који испуњавају наведене увјете, достављају пријавна документа  лично или препоручено поштом на сљедећи начин:

·         Студентице/и високошколских установа у Федерацији Босне и Херцеговине према сједишту установе у одговарајућој кантоналној служби за запошљавање,

·         Студентице/и високошколских установа у Републици Српској према сједишту установе у одговарајућој филијали Завода за запошљавање Републике Српске,

Студентице/и које/и студирају у Брчко Дистрикту БиХ Заводу за запошљавање Брчко Дистрикта БиХ.

 

Пријаве се могу достављати и директно Агенцији за рад и запошљавање Босне и Херцеговине на адресу:

Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине

Ђоке Мазалића 3

71000 Сарајево

са назнаком „Пријава за Феријални рад у СР Њемачкој 2019“

 

Рок за слање пријава је сриједа, 20.2.2019. године.

 

Напомена: Непотпуне пријаве се неће узети у разматрање. 

 

Критерији који ће се примјењивати при одабиру кандидата:

·         Спремност за рад у СР Њемачкој најмање два мјесеца (подразумијева да званични љетни распуст релевантних високошколских установа мора трајати најмање два мјесеца).

·         Предност ће имати студентице/и које/и досада нису судјеловали у овом програму или су ранијих година достављале/и пријаве за учешће у програму, али нису добиле/и радне понуде.

·         У обзир ће се узимати и ниво знања њемачког језика (на основу самопроцјене знања из Пријавног обрасца).

Претходно радно искуство је предност.

 

Списак студентица/студената, чије ће пријаве на основу наведених критерија бити одабране и прослијеђене у Савезну агенцију за рад СР Њемачке, бит ће објављен на wеб страници Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине: www.arz.gov.ba у првој половини марта 2019. године.

 

Савезна агенција за рад СР Њемачке ће узимати у обзир само потпуну и исправно попуњену документацију коју достави Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине.

 

Студентице/студенти су у обавези да се упознају са информацијама о овом програму у документу Merkblatt – Ferienbeschäftigung für im Ausland immatrikulierte Studierende, а за додатна појашњења се могу обратити и Агенцији за рад и запошљавање Босне и Херцеговине.

 

Контакт особе:


Мерима Планинчић

tel.: 033/560 354

E-mail: merima.planincic@arz.gov.ba

 

Споменка Дошеновић

tel.: 033/201 600

E-mail: spomenka.dosenovic@arz.gov.ba