Razmjena iskustava u cilju jačanja usluga službi zapošljavanja u BiH

31.5.2024

Evropsko vijeće je 21. marta 2024. godine dalo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za početak formalnih pristupnih pregovora s EU-om, nakon pozitivne preporuke Europske komisije. Međutim, ovi razgovori su uvjetovani time da Bosna i Hercegovina postigne daljnji napredak u reformama navedenim u preporuci Komisije. U tom smislu jačanje javnih službi za zapošljavanje u BiH ima veliku ulogu.

Zbog toga je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu su bili direktor Ivan Barbalić, pomoćnik direktora Samir Zuko i stručna saradnica Sanela Mešanović, u periodu 21-23. maja 2024. godine učestvovala na više sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija u Briselu.

Delegacija Agencije imala je sastanke sa službenicom za vezu Evropskog ureda za rad (ELA), potpredsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), službenika odgovornih za BiH u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje (DG NEAR) i Direktoratu za zapošljevanje, socijalna pitanja i sigurnost (DG EMPL), te sa direktoricom Ureda Međunarodne organizacije rada u EU (ILO). Predstavnici Agencije su se sastali i sa članovima Sekretarijata Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje (WAPES) na kojem je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima WAPES-a, Upravnog odbora WAPES-a (čiji član je direktor Agencije), te Grupe za komunikacionu strategiju čiji član je Sanela Mešanović. U uredu WAPES-a su organizovani i sastanci sa Nacionalnom koordinatoricom za EURES u Saveznoj agenciji za rad Njemačke i sa Michaelom van der Cammenom, direktorom Međunarodnih odnosa u Saveznoj agenciji za rad Njemačke sa kojim je razgovarano o daljnjem unapređenju saradnje dvije državne agencije za zapošljavanje.

Direktor Agencije sa saradnicima se sastao i sa šefom Misije BiH u EU, ambasadorom Obradom Kesićem. Na sastanku je nakon razmjene informacija o aktivnostima potvrđena obostrana opredijeljenost sa saradnju i zajednički rad u budućim aktivnostima u interesu za tržište rada u BiH na putu učlanjenja u EU.

Na svim sastancima su razmijenjene informacije o inicijativama i aktivnostima nabrojanih institucija sa jedne strane i Agencije i službi za zapošljavanje u BiH sa druge strane. Predstavnici svih institucija pozdravili su trenutne i obećali podršku za buduće aktivnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH i svih službi za zapošljavanje u BiH, a što je značajno za daljnji razvoj usluga i unapređenje stanja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini na putu učlanjenja u Evropsku uniju.